Vyhledávání
Druh ubytování:

Vyberte kraj:

Vyberte turistickou oblast:


Vyzkoušejte rozšířené vyhledávání
Ubytování
Turistické oblasti
Doporučujeme
Telestica, www.telestica.cz


auto-inzert.cz


mobilní domy


nove-zaluzie.cz
AKCE: Nyní základní registrace objektu zdarma!

Ozbrojený muž chodí už rok po Litomyšli

Rytíř jako z pohádky provede děti a rodiče tajuplnými uličkami, sklepy a dvorky Litomyšle v neděli 16. června od 19 hodin po skončení Pošťácké pohádky. Vychází se z Klášterních zahrad a dobrodružná prohlídka historického města trvá podle zájmu dvě hodiny.

Během letošního jara se hlásí mnoho škol a školek z celých východních Čech. Klesá zájem o pasivní prohlídky běžných výletních míst. Snaha odpoutat děti od televizních obrazovek a počítačů vede rodiče a učitelé vybírají pro své děti programy, které je pobaví a prospějí jim. O prohlídku s litomyšlským rytířem je takový zájem, že každý týden provede padesát dětí ze třech různých škol. S nadšením o rytíři vyprávějí žáci například těchto škol: Nové Hrady, Choceň, Rokytno, Čistá, Rychnov nad Kněžnou, Deštné, Linhartice a další.

 

Rytíř Toulovec je měšťan, který žil v Litomyšli v době gotiky za vlády Karla IV. Byl prvním, kdo založil nadace a podporoval nemocné. Proto se těšil obdivu krále, ale u sprostných lidí budil pochyby: Kde asi k majetku přišel? Povídá se, že loupil na Moravě a ukrýval se před spravedlností ve skalách u Litomyšle. Říká se jim Toulovcovy maštale. Šlechtic vlastnil několik obcí v okolí města a rozsáhlé pozemky, které dnes patří Litomyšli. Toulovec patří mezi několik významných osobností města. Lidé z vděčnosti po něm pojmenovali náměstí - Toulovcovo. Mnohé pozemky města bývaly rytíře.

 

Také dnes můžete rytíře potkat ve zbroji s kuší přes rameno. Jen místo loupení a obchodu vzdělává. Školním dětem a poutníkům ukazuje krásy renesanční Litomyšle. Na procházku s ním můžete jít kdykoliv, včetně pondělků, nedělí a zimy. V noci zapaluje ohňovou louči. Těší se velkému zájmu škol i turistů. Několikrát týdně je vidět, jak vede děti základních škol po městě jako po učebnici. Chodí ulicemi a obrací stránky dějepisu. Ukazuje stavby gotické, renesanční zámek a mluví pěkně fortelně. Ukazuje dům, kde bydlel Jirásek a s dětmi mluví o tom, co nám svým životem dal. Je to dobrodružné. Prochází se tajemnými uličkami a dvory. Mluví o Smetanovi, Mařákovi. „Ejhle – v tomhle domě, jenž zove se Zlatá hvězda, bydlela Božena Němcová. Jak jsem jí znal, měla bědný život. Núze ji súžila a čekala, že se k ní přihlásí její pravá matka a šlechtický původ vyjde najevo. Několikrát jsem ji viděl plakat i smát se na plesích.“ Rytíř se zastavil s dětmi na náměstí a ukazuje na dům. Kdo odpoví na rytířskou otázku, dostane zlaťák.

 

„Dnes děti tráví hodně času u televize nebo hrají násilné počítačové hry. Já myslím, že zážitky tátů a maminek s dětmi přímo venku a navíc s rytířem, jsou lepší. Něco se dozvíme, zažijeme dobrodružství ve sklepení a večer půjdeme spát krásně unavení.“ Hodnotí zážitkové provázení s rytířem Ludmila Adámková z Chocně.

 

Rytíř získal ocenění 2. nejlepší projekt Pardubického kraje a má záštitu radní Pardubického kraje. Kdo baží po vědění a dobrodružství, nechť volá na páže rytíře, jenž smlouvá schůzky. Kontakt je 777 637 888 nebo pište na info@rytirLITOMYSL.cz. Cena je 100 korun za osobu a výtěžek financuje pohádky pro děti.

<< zpět na výpis článků