Vyhledávání
Druh ubytování:

Vyberte kraj:

Vyberte turistickou oblast:


Vyzkoušejte rozšířené vyhledávání
Ubytování
Turistické oblasti
Doporučujeme
Telestica, www.telestica.cz


auto-inzert.cz


mobilní domy


nove-zaluzie.cz
AKCE: Nyní základní registrace objektu zdarma!

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn je známé turistické středisko, nacházející se v Krkonoších. Centrum se nachází na soutoku Labe s Dolským potokem. Město je ze všech stran chráněno horami, což se jeví jako velmi výhodné místo pro osídlení. V historii se zde například těžily rudy, dále se zde obchodovalo a věnovalo jak jinak než zemědělství. Ovšem až v 18. století vznikl název města. Špindlerův Mlýn má o tom velmi zajímavou historku. Při žádosti o povolení místního kostelíka se uvedlo, že dokument byl sepsán ve mlýně u Špindlerů a když se vrátila odpověď, kde bylo uvedeno, že kostelík ve Špindlerově Mlýně může být postaven, nastala chyba. Osada se tak totiž nejmenovala, mlýn Špindlerům pouze patřil. Ale jelikož úřady v dřívější době byly „neomylné“ a bylo by drzé je opravovat, název byl přijat.

Dále se vše odvíjelo rychle. Ve Špindlerově Mlýně se věnovalo dost pozornosti zpracování dřeva a s tím související výrobě lyží. Špindlerův Mlýn se tak postupně stal lyžařským střediskem a v dnešní době je to nejdůležitější a nejvýznamnější lyžařské středisko v České republice.

Špindlerův Mlýn má také status lázeňského města. Pro návštěvníky je zde lázeňství přítomno téměř na každém kroku. Ubytování ve Špindlerově Mlýně nabývá dosti vysoké kvality. V nabídce jsou pro návštěvníky hotely, chaty a chalupy, různá menší a větší rekreační střediska, apartmány nebo klasické horské chaty. Jak je známo i cena bývá vyšší, proto se můžete porozhlédnout i po dalším ubytování v Krkonoších a najít třeba něco v blízkém okolí Špindlerova Mlýna.

Špindlerův Mlýn nabízí nepřeberné množství aktivit jak v létě, tak v zimě. V létě lze využít koupání v údolní přehradní nádrži, případně v bazénech a přírodních koupalištích, které jsou v blízkém okolí. Dále je zde velmi rozšířena cykloturistika, turistika jak samostatná, tak turistika typu výšlapů a horské turistiky a dále také různé adrenalinové atrakce a místní akce pro děti i pro dospělé. V zimě je samozřejmostí lyžování. Lyže a „Špindl“ prostě patří k sobě. Velké a perfektně upravené sjezdovky jak na klasické lyžování, tak na snowboard, dále snowboardová škola pro děti a dospělé, různé dráhy pro sáně, upravené desítky kilometrů běžeckých tras, různé varianty zimních sportů a mnohé další. Špindlerův Mlýn také může být skvělým výchozím bodem pro návštěvu některých zajímavých míst v okolí.

Ze Špindlerova Mlýna vede opravdu velké množství perfektně značených cyklostezek a turistických stezek po hřebenech Krkonoš. Lze například udělat okruh podél lanovky k Medvědínu, poté k soutoku Labe s Bílým Labem až k boudě Bílé Labe, která se nachází v údolí této řeky a po Dřevařské stezce zpět po vrstevnici do Špindlerova Mlýna.

Dalším zajímavým tipem může být Sněžka. Sněžka je naše nejvyšší hora a je na dohled od Špindlerova Mlýna, vlastně „co by kamenem dohodil“. Může to být krásný celodenní výlet s celou rodinou. Na Sněžku lze vyjít pěšky nebo lanovkou a zvolit opačnou variantu zpět.

Areál Medvědín, který spadá pod Špindlerův Mlýn a je spojený lanovkou s Horními Mísečkami je dalším tipem na výlet. Je zde co dělat, jak v zimě (vyhledávané místo lyžařů), tak v létě (dobrý výchozí bod k turistice po Krkonoších nebo k cyklovýletům). Špindlerův Mlýn je zkrátka ideální místo, kde lze strávit jak poklidnou, tak aktivní dovolenou.

<< zpět na výpis článků